Hederspris

Sundsvall Pride delar i samband med festivalen ut ett hederspris till en person, företag eller organisation som aktivt arbetat för att förbättra samhället för hbtqia-personer i Västernorrland.


Tidigare vinnare av Sundsvall Pride’s hederspris:

2018 – Stefan Andersson

Motivering: Stefan har under sina år som kyrkoherde för Sundsvalls församling varit en länk för ömsesidigt värdefulla möten mellan kyrkan och HBTQ-rörelsen.

Genom att vid pridefestivaler delta med föreläsningar om kristen värdegrund, med vigslar och genom att i samarbete med övrig personal i kyrkan bjuda in till Regnbågsmässor.

Därför går 2018 års hederspris till Stefan Andersson.


2017 – Maria Marre Gustafsson

Motivering: För hennes engagemang och mod att lyfta HBTQI-personers rättigheter och landsbygdens mångfald. För hennes öppenhet, att alltid i alla lägen omfamna och bjuda in. För hennes kämparglöd, att aldrig ge upp och i alla lägen se ljuset i tunneln. För hennes viktiga insatser att lyfta den lilla orten. För tre år sedan startade hon tillsammans med RFSL Sundsvall Ånge Pride med parollen – Stolthet på landsbygden.

Ånge Pride vill göra skillnad och med hjälp av konst, kultur och debatt påverka samhället i positiv riktning, för öppenhet och mot diskriminering och heteronormativitet. Detta mål har uppnåtts med råge och mycket tack vare vår hederspristagare. Som prideansvarig samverkade hon i år med Ånge Kulturnatt. Resultatet är ett fullspäckat program med Regnbågsmässa, Stolta föräldrar Dalarna, Annika Edin trubadur, Lovis Åkerström feministisk sing a song writer och Jan Hammarlund – vissångare och HBT-ikon. Ja ni hör ju själva… Dessutom toppades årets Ånge Pride med festivalens första Prideparad som fyllde hela Ånge torg med människor.

Vi är oerhört stolta att få presentera 2017-års hederpristagare, Ånges stolthet, Marre Maria Gustafsson.


brannans-handbollsforing2016 – Brännans Handbollsförening i Härnösand

Motivering: Denna sportklubb ligger i framkant där man verkligen anammar sin policy att alla människor är lika mycket värda. Både vuxna och barn skall behandla varandra med respekt och att alla ska kännas välkomna i klubben.
Deras lagkapten har markerat detta tydligt genom bland annat en enkel handling. En armbindel i regnbågens färger. Likt Kirunas tröjor och sportstjärnors regnbågsmålade naglar så är detta ytterligare ett ställningstagande för allas lika rätt. Det är också en tydlig markering att man inkluderar, välkomnar och att man är med och skapar en trygg miljö för hbtq-personer.


Ola_Lindström_hederspriset2015 – Ola Lindström

Motivering: Genom att sprida kärlek, vara stolt och prata om vikten av öppenhet så har denna person nått ut och berört väldigt många människor. Genom sitt sätt att vara ger personen styrka så att fler vågar vara sig själv i vårt normativa samhälle. Han ser den enskilda individen och genom sitt engagemang ger han mod att sjunga sina egna sånger.

Grattis fantastiska Ola Lindström och tack för ditt enorma engagemang för ett bättre samhälle!


JOYdancers2014 – Dansföreningen JOYdancers

Motivering: Alla kan göra något i arbetet med hbtq frågor. Tillsammans är vi starkast! Att arbeta med hbtq frågor och mänskliga rättigheter är något som alla kan göra och som kan ske på olika sätt. En god förebild för detta är 2014 års pristagare som bjuder in människor till delaktighet och gemenskap. Detta genom att sprida information om acceptans och mångfald samt genom att vara en plats där alla ska kunna känna sig som hemma och bli accepterad för den man är.

Årets pristagare är en förening som visar på att alla kan göra något genom att sprida information, ge stöd, vara en bra vän och göra livet mer kul! Grattis till Dansföreningen JOYdancers!


 Asylkommiteen2013 – Sundsvalls Asylkommitté

Motivering: Pristagaren är värd hederspriset för att de hjälper och stöttar asylsökande hbtq-personer. De är en bra samarbetspartner till RFSL Sundsvall. De lägger, likt RFSL, mycket ideellt arbete på att lyssna, stötta och hjälpa människor som söker stöd och hjälp på grund av att de har flytt för sina liv och vill kunna leva. Därför är Sundsvalls asylkommite värd att tilldelas Sundsvall Prides hederspris.


2012 – Edgar MirjamsdotterEdgar-Mirjamsdotter

Motivering: Pristagaren har under flera år stått upp för sig själv och andra som inte följer heteronormen. För hen har dagligen ifrågasatt och utmanat normerna och därmed blivit en förebild för många andra unga personer. Hen har även genom sitt queera sett att vara utmanat frireligiösa samfund. Sundsvall Pride och RFSL Sundsvall beundrar denna styrka som hen har.


2011 – Petra HamnströmPetra-Hamnström

Motivering: För att hon som präst har en öppen inställning till alla sorters människor. Hon gör ett jättejobb med alla konfirmander och kyrkans unga att de ska se till alla människors lika värde. Hon är en kämpe för RFSLs målgrupp och utan någon som helst egen vinning tvekar hon aldrig att ställa upp medialt.


2010 – Peter MäkeläPeter-Mäkelä

Motivering: I samband med den nya lagstiftningen om samkönat äktenskap har pristagaren med sitt designföretag tydligt tagit ställning för alla människors lika värde. ”Pride Collection – Scandinavian design for gay rights!” är en av de kollektionerna som pristagaren arbetat fram genom åren och som ständigt förnyas med lekfulla mönster och former på tapeter och andra inredningsdetaljer. Pristagaren har fram till och med mars 2010 utvecklat sitt företag i Sundsvall och utgör ett gott föredöme för andra företagare i HBT-frågor.


2007 – Sköns församlingSkönsförsamling

Motivering: För ett tydligt ställningstagande i den aktuella debatten kring könsneutral äktenskapslagstiftning och konkret främjande av mångfald och allas lika rätt till kärlek genom genomförandet av välsignelseakt för alla samkönade par som så önskar utgör pristagaren ett föredöme för andra församlingar och samfund.