Paraden

1012176_590388574334659_1340967898_n-2Vad är en Pridefestival utan en parad? Sedan starten 2007 har paraden varit ett färgglatt inslag i Sundsvall. Målet är att sprida glädje och att så många som möjligt skall gå med – därmed visa sitt stöd för allas lika värde.

Vem får delta i Paraden?

Alla får delta i paraden! Det enda kravet är att du är respektfull och ställer dig bakom värderingar så som de mänskliga rättigheterna. -Alltså, att alla människor är födda fria och lika mycket värda. Kom ihåg att du inte får använda denna frihet att förstöra andras frihet.

Kostar det något?

Nej, det kostar inget att delta i paraden.

Måste man anmäla sig för att gå med?

PrivatpersonerNEJ!  Ingen anmälan behövs.
Som privatperson får du gå med i var som helst i paraden. Du får byta plats, kliva av och på som du vill.

Grupper – JA! Tiden för att anmäla sig har gått ut. Om ni önskar delta som grupp, maila eller ring omgående!
info@sundsvallpride.se alt. 0732-300 147.

Paraden 2023 –  Lördag 8 juli
12:00 Vi startar upp och gör oss redo för årets parad
12:30 Grupper med fordon skall vara på plats
13:00 Grupper ställer upp
14:00 Paraden startar
15:00 Vi anländer på Nytorget & Estreet Kalaset
Uppträdande och tal när vi kommit fram

Lite ordning och reda

Var deltagare i paraden ansvarar helt och fullt för sina handlingar.

Förutom detta vill vi lyfta:

 • Visselpipor, trummor eller andra saker som låter väldigt högt och mycket, kan vara jobbigt för andra deltagare i paraden, exempelvis barn. Så vänligen visa hänsyn och ”väsnas” lagom mycket.
 • Då festival och parad vänder sig till alla som står upp för mänskliga rättigheter, så påminner vi om att avsaknaden av kläder kan räknas som förargelseväckande beteende.
 • Det är gällande alkohollagstiftning som gäller. Med andra ord; det är inte tillåtet att dricka medhavd alkohol i Sundsvalls centrum. Den lagen kommer ordningsmakten att hålla hårt på.
 • Hat föder hat, så lämna hatiska budskap utanför paraden. Detta gäller både enskilda och grupper.
 • Som arrangör ger vi oss rätten att avlägsna budskap som vi inte finner lämpliga.
 • Som arrangör ger vi oss rätten att avbryta deltagare eller grupp som bryter mot dessa regler från att fortsatt medverkan i Paraden.
 • Pride hoppas att vi kan hjälpas åt att hålla rent och snyggt omkring oss. Sopsäckar kommer att finnas vid uppsamlingsplatsen.
 • Kom i tid till uppställningsplatsen. Våra volontärer som hjälper Er att hitta er plats i paraden.
 • Ha kul! Sprid kärlek! Njut av den möjlighet vi har; att kunna delta och genomföra en manifestation för Kärlek, Stolthet och Öppenhet!
 • Det är ingen tävling – så gå långsamt i ett långt och smalt tåg! Detta är för Er egen säkerhet, så att ni inte råkar ramla framför någon bil eller annat fordon som vi möter i angränsande körfält. 
 • Håll avstånd till framförvarande grupp. Detta så att ”publiken” längs paradvägen tydligt kan se Era banderoller och skyltar. 4-5 meter är lämpligt avstånd till framförvarande grupp.

Happy Pride!

Vilken väg går Paraden?

Uppsamling
Vi samlas och ställer upp inför paraden på gångvägen längs Selångersån, på baksidan Emhart Glass strax intill Sporthallen (se bild längre ner). 

En lättare paradväg
Årets paradväg innehåller ett brant parti mellan Storbron till Rådhusgatan. Därav så rekommenderar vi dig/er som upplever backar som problematiska att gena över Olof Palmes torg till O’Learys för att där åter ansluta till paraden.

Paraden
Sporthallen – Universitetetsallén – Tivolivägen – Storbron – (Jobbigt att gå? Gena över Olof Palmes torg) – Skolhusallén – Rådhusgatan – Varvsgränd – Storgatan – Nybrogatan – Köpmangatan – Nytorget.

Uppsamling inför paraden sker på gångvägen längs Selångersån strax intill Sporthallen.
Paraden vid Sundsvall Pride 2023.

För att undvika ett brant parti vid årets paradväg, rekommenderar vi dig som upplever problematik att gå i backar att gena över Olof Palmes torg för att vid O’Learys åter ansluta till paraden.