Paraden

1012176_590388574334659_1340967898_n-2Vad är en Pridefestival utan en parad? Sedan starten 2007 har paraden varit ett färgglatt inslag i Sundsvall. Målet är att sprida glädje och att så många som möjligt skall gå med – därmed visa sitt stöd för allas lika värde.

Vem får delta i Paraden?

Alla får delta i paraden! Det enda kravet är att du är respektfull och ställer dig bakom värderingar så som de mänskliga rättigheterna. -Alltså, att alla människor är födda fria och att en inte får använda denna frihet till att förstöra andras frihet.

Måste man anmäla sig för att gå med?

Privatpersoner – Ingen anmälan behövs.
Grupper – Ja, vill önskar att ni anmäler er. Detta görs senast 5 juli klockan 15:00. Läs mer här…

Paraden 2018  –  Lördag den 7 juli

12.00  Uppställning av registrerade fordon till Paraden  –  OBS! Nya regler för fordon!
12.30  Uppställning av Paraden  –  Anmälda grupper
13.00  Uppställning av Paraden  –  Privatpersoner
14.00  Paraden startar

Vart startar Paraden?

Uppställning sker på gångvägen längs Kolvägen strax intill 7-Eleven och Shell.

Vilken väg går Paraden?

Kolvägen – Stuvarvägen – Storgatan – Strandgatan – Trädgårdsgatan – Tullgatan – Köpmangatan – Skolhusallén – Kyrkogatan – Varvsgränd – Storgatan – Nya Hamngatan – Piren – Hamnträdgården.

Lite ordning och reda

Var deltagare i paraden ansvarar helt och fullt för sina handlingar.
Förutom detta vill vi lyfta:

 • Visselpipor, trummor eller andra saker som låter väldigt högt och mycket, kan vara jobbigt för andra deltagare i paraden, exempelvis barn. Så vänligen visa hänsyn och väsnas lagom mycket.
 • Vissa personer anser det stötande när för mycket hud exponeras. Så undvik alltför avslöjande kläder eller brist av kläder. Det är en festival och parad för alla. Det är därmed bra om att så många som möjligt kan känna att de kan delta.
 • Det är gällande alkohollagstiftning som gäller. Med andra ord; det är inte tillåtet att dricka medhavd alkohol i Sundsvalls centrum. Den lagen kommer ordningsmakten att hålla hårt på. Detta gäller så väl i hela Hamnträdgården som i Paraden.
 • Alla budskap skall vara positiva. Detta gäller både enskilda och grupper, så lämna alla negativa budskap hemma och fokusera på det positiva i livet.
 • Som arrangör ger vi oss rätten att avlägsna budskap som vi inte finner lämpliga.
 • Som arrangör ger vi oss rätten att avbryta deltagare eller grupp som bryter mot dessa regler från att fortsatt medverkan i Paraden.
 • Pride hoppas att vi kan hjälpas åt att hålla rent och snyggt omkring oss. Sopsäckar kommer att finnas vid uppsamlingsplatsen.
 • Kom i tid till uppställningsplatsen. Våra volontärer som hjälper Er att hitta er plats i paraden.
 • Ha kul! Sprid kärlek! Njut av den möjlighet vi har; att kunna delta och genomföra en manifestation för Kärlek, Stolthet och Öppenhet!
 • Det är ingen tävling – så gå långsamt i ett långt och smalt tåg!
 • Håll avstånd till framförvarande grupp. Detta så att ”publiken” längs paradvägen tydligt kan se Era banderoller och skyltar. 2-4 meter är lämpligt avstånd till framförvarande grupp.

Vad händer efter paraden?

Hector Brännlund – Lördag 7 juli

När paraden slingrar sig in i Hamnträdgården är det dags för en av veckans höjdpunkter. Utdelning av Sundsvall Pride’s hederspris! Ett pris som delas ut till en person eller grupp som under året arbetat eller gjort något utmärkande till att förbättra samhället för hbtq-personer. >>Läs mer här<<

Som att inte det var nog så kommer det ske ytterligare en prisutdelning! I år har Medelpads musikpris återinförts och stor prisutdelning kommer att ske. Som grädde på moset, så kommer högaktuella Hector Brännlund uppträda i samband med prisutdelningarna. Så varmt välkommen in i Pridetältet direkt efter paraden.

Happy Pride!