Tina Wilhelmsson

Tina Wilhelmsson vill ”Visa verkligheten”

Foto: Maria Marre Gustavsson
Foto: Maria Marre Gustavsson

Hon fick Västerås stads kulturstipendium 2015 med motiveringen ”Tina Wilhelmsson använder visor och ett engagerande scenspråk som medel för att skapa ett mer jämlikt samhälle”. Det är en bra sammanfattning av vad Tina använder sin både starka och vackra sångröst till, i kombination med en välfylld skattkista av kunskaper som vävs in i de texter hon skapat för att berätta om det hon sett, mött och blivit berörd av.

Tina är en kvinna som i ordets rätta bemärkelse personifierar epitetet visartist – en artist som visar något. ”Visa Verkligheten” är vad Tina vill. Det är också rubriken för ett projekt som började med att hon efterlyste berättelser från kvinnor som arbetat i industrier. Deras historier blev till sånger och resulterade i albumet och föreställningen ”Visor på ackord”. Det blev första delen av ”Visa verkligheten”. Nu tar sig Tina an att lyfta fram berättelser ur hbtq-personers liv under rubriken ”Queerealitet”.

”Mitt liv är min verklighet” står det på tröjor och klistermärken som Tina tryckt upp. De orden känns lite grann som en berörande trigger som får en att undra vad som ryms innanför bärarens T-shirt eller bakom devisen, och Tinas förhoppning är att det är ord som kan öppna upp för möten mellan människor.

Den första singeln till volym II kommer att släppas i samband med Europride i år. Men redan vid Sundsvalls Pride kan du träffa Tina och höra henne berätta om ”Visa verkligheten” och det kan bli spännande, för Tina har liksom regnbågen ett brett spektra. Hennes projekt är en plattform där det ryms fler kulturarbetare än bara hon själv. Det blir noveller, serier, statyer…och ja, kanske du själv vill bli inkluderad i skapandet! Kom och lyssna. Självklart har Tina gitarren med sig också och varvar sitt berättande med visor som visar verkligheten.

När?
Måndag den 2 juli, kl. 19.00

Vart?
Galleri Granen, Storgatan 5

Mer om Tina!
www.tinawilhelmsson.se

https://www.youtube.com/watch?v=8ctreXT4_Qs