Pride 2015

Sundsvall Pride 2015 blev verkligen fantastiskt år – där vi vid flera tillfällen slog rekord på rekord! Antalet besökare, antalet anmälda grupper till Paraden och många flera.
-Vilken vecka!

Här kommer en sammanfattning över veckan:

Söndag den 28 juni

Inledning av Sundsvall Pride 2015 gjordes av Svenska kyrkan som arrangerade en regnbågsmässa i GA-kyrkan och en föreläsning i Kyrkans hus. Det blev besöksrekord vid båda eventen! Drygt 80-talet besökare i kyrkan och omkring 40 personer lyssnade till en magisk föreläsning med Linus Berg och Christoffer Smitz.
-Ett stort tack till er båda och Svenska kyrkan, för en lovande start på Sundsvalls stoltaste festivalvecka.

Foto: Gobiten/Daniel WikströmFoto: Gobiten/Daniel Wikström

Måndag den 29 juni

Måndagen bjöd på gott fika i Regnbågscaféet och tre föreläsningar i WF-logen.

Först ut var Jona och Kim som föreläste om grunderna kring hbtq, förklarade begrepp och svarade på frågor. Därefter berättade Jenni Norlén från Noaks Ark om deras verksamheter och hur det är att leva med hiv i dagens samhälle. Den tredje föreläsningen/samtalet hölls av Kaj Heino och handlade om BDSMF, huruvida det är politik eller praktik.
-Tack för era framträdanden – Mycket informativa och bra!

Samtidigt som café och föreläsningar hölls arbetades det mycket bakom kulisserna. Bland annat byggdes Pride-park upp nere i Hamnträdgården, förutom att sätta upp staket, bänkar, bord och bygga upp två barer så han vi även med diverse möten exempel med polisen och Västernorrlands Idrottsförbund/SISU.

Jona-och-Kim Jennie Kaj TBK TBK-i-Hamnträdgården

Tisdag den 30 juni

Som på måndagen hölls café och på kvällen gavs tre intressanta föreläsningar och samtal kopplat till hbtq-personer.

Först ut var Joakim Berlin från Göteborg som gav sin syn på hiv och frågor kring infektionen.
Kim tog därefter vid, gav oss grunderna om Trans, förklarade begrepp och därefter hölls ett samtal med olika föreställningar. Avslutningsvis föreläste Joakim om bisexuellas hälsa. Om viss problematik som många upplever.
-Tack, för Era och våra volontärers arbetsinsats under dagen.

Även under tisdagen arbetade vi mycket nere i Hamnträdgården för att göra klart inför öppnandet på onsdagen. Möte med polisen inför lördagens Parad och en massa regnbågsflaggor att sättas upp. Under kvällen kom även scenen på plats med allt ljud och ljus!

Joakim-02 Kim Joakim-01 Polismöte

Onsdag den 1 juli

Dagen som vi flyttade ner till Hamnträdgården och drog igång Pride Park!
Våra partners och utställare började flytta in i parken och serveringen öppnade. Dagen gästades av många nyfikna, nya och gamla bekanta.

Först ut att inviga Pride-scenen var Segla ut! Bestående av Annika, Karin, Agneta och Kimmen som bjöd på ett härligt uppträdande. Senare på kvällen fick The Strutters tältet att gunga med skön rockabilly med egen touch och en massa energi.
Ett stort tack till artister och volontärer som fixar och grejar för att allt ska fungera

Segla-ut The-strutters

Torsdag den 2 juli

Skönt väder och god stämning gav en bra start på dag dagen. Pride-tältet öppnade vid 11 där god mat och dryck serverades. I samarbete med Medborgarskolan genomfördes en workshop i Normkritiskt serieskapande av Karin och Kexet, som ifrågasatte vad som anses fint/fult och hur en serie ”bör” se ut.

Vid 18 fick besökarna släppa lös sina egna röster i skön karaoke levererat av Lars Fridlund.
Fancy Pants! Jösses vilken fantastik show de gav oss. Fart, fläkt och massor av sköna låtar levererades till en publik som bara ville ha mer!
Mellan de två akterna som Fancy Pants gav oss, spelade DJ Riffo just de där låtarna som fick publiken på fötterna, skaka rumpa och klappa med!
Dagen gav en skön känsla och mersmak inför fredagen

karaoke  Fancy-Pants-01

Fredag den 3 juli

På Medborgarskolan genomfördes en workshop i Normkritiskt serieskapande av Karin och Kexet, som ifrågasatte vad som anses fint/fult och hur en serie ”bör” se ut. Därefter var det tänkt att SISU skulle hålla en programpunkt i Pride-tältet, denna utgick tyvärr.
Kvällen började sedan på ett magiskt vis, med ingen mindre än John Martin! Han gjorde publiken häpen både med spelkort och svärd! Vi undrar fortfarande vart assistenten tog vägen och hur många rep det egentligen var!?
Abalone Dots gav oss en fantastisk konsert som vi kommer att minnas länge. Därefter fick vi sjunga med när 2njoy drog lös gamla goda låtar på rad. Avslutningsvis gästades vi av Peter Siepen som vände plattor på alla bästa sätt.
-Tack alla godingar som gjorde fredagen till en lyckad och underhållande dag.

Serieworkshop John-Martin-06 Abalone-Dots-01 2njoy-02 Peter-Siepen

Lördag den 4 juli

Dagen inleddes med en dansuppvisning av JOYdancers, 2014-års vinnare av Sundsvall Pride’s hederspris. Därefter var det dags att ställa upp inför den stundade Paraden.

14.05 startade Paraden, där 33 olika grupper deltog och drygt 2000 deltagare!

Efter paraden spelade Outside-In oss i tältet där det blev prisutdelning av Sundsvall Pride’s hederspris. Årets vinnare blev Ola Lindström <3
Därefter spelade Son of The Meadow sköna låtar, en fin start på lördagskvällen.
SSU och MUF i Västernorrland genomförde en debatterad vigsel, där de enades om gemensamma mål för att förbättra för hbtq-personer.
Open Sesame körde en fantastiskt nummer och uppskattades av publiken. Musikpolisen intog scenen och publiken bokstavligt började hoppa!
En annan som hoppade, eller iallafall gjorde en handvolt var Hector Lopez – som med spanska tongångar fick publiken på fall.
Musikpolisen spelade sedan för ett fullt tält, där flertalet av de 1500 personerna ville stå framför scenen – SHIT va de rockade!
Avslutningsvis fick DJ Riffo nästan tältet att lyfta!
-Tack alla besökare och artister som gjorde dagen och kvällen till en succé.

 

Paraden01 Paraden02 Paraden03 Paraden04 Paraden05 Paraden06 Paraden07 Paraden08 Paraden09 Paraden10 Paraden11 Paraden12 Paraden13 Paraden14 Paraden15 Paraden16 Paraden17 Paraden18 Paraden19 Paraden20 Paraden21 Ola-Lindström-vinnare-hedersprisetOutside-in Son-of-the Open-Sesame Musikpolisen

 

Foto: Gobiten/Daniel Wikström
Foto: Morgan Grafström