Björn och Brahma

”Vad stolt jag är över mina söner och barnbarn!”

Foto: Annika EdinBjörn Welin och Brahma Kerstinsdotter berättar de om att ”Vara den jag är”.

Björn och Brahma kommer båda ut och möter oss på farstubron, när vi knackar på dörren till deras röda hus i Söråker. De ser öppet glada ut och vi får en känsla av att de är lika nyfikna på oss och våra frågor, som vi är på dem och på vad de har för tankar om det därmed att ”vara den jag är”.

Björn Welin och Brahma Kerstinsdotter var de som startade Yogastudion på Kyrkogatan i Sundsvall. Numera har de, med ålderns rätt, trappat ner. Från att ha hållit som mest sjutton yogaklasser i veckan har de begränsat det till två kvällar på Söråkers herrgård. Utöver det håller de föredrag och ordnar retreater. De kallar nu sin verksamhet för Insiktsyoga Björn&Brahma.

HUR SKULLE DU PRESENTERA DIG SJÄLV?
Björn: Vad är det här fantastiska som gör att jag lever? Det är mystiskt och fascinerande och har med hjärtat att göra. I hjärtat, där finns en förbindelse med något väldigt stort som lever genom mig. I yogan kan man hitta förmågan att hålla den här kontakten öppen.
Brahma: Jag har samma idéer som Björn men jag läser inte böcker om det, utan jag är det. Jag vill se det goda i människor bakom fasaden, därför gillar jag att möta människor genom yogan, för de som kommer dit vill uppleva det här. Det är min väg i livet, att leva från hjärtat. Jag har alltid varit glad, öppen och spontan. Ju äldre jag blir desto lättare blir det att känna friheten att vara den jag är.

REGNBÅGE – vad ger det dig för associationer?
Björn: Jag läste om en kinesisk, kvinnlig forskare som av en händelse fick se en bananflugelarv i sitt mikroskop, genomlyst av polariserande ljus. Då uppstod ett spektrum av alla regnbågens färger som rörde sig som i ett kalejdoskop i larvens celler. Hon fann att det vatten som finns i cellerna är vatten i sin fjärde form, flytande kristaller. Jag tänker också på Greenpeacerörelsen med regnbågen som symbol, respekten för ursprungsbefolkningar.
Brahma: Den är vacker. Den innehåller alla färger. Det finns den här magin att där den går ner finns en skatt. Den är en bra symbol för att vi alla är lika värdefulla vilken färg vi än har.

PRIDE – vad innebär stolthet för dig?
Brahma: Stolthet är att glädjas över den jag är, att våga säga ”vad vackert vi bor! och vad stolt jag är över mina söner och barnbarn!”. Att vara mitt i livet och glädjas. Det är stolthet, tycker jag. Våga stå upp för det jag tycker är viktigt.
Björn: Jag tänker på att jag sa till Brahmas sonhustru igår – ”vad jag är stolt över dig!” Jag hade iakttagit hur hon hanterat en situation med bråkiga barn så fint. Det är skönt att se när kärlek får slå ut så där hos andra. Det liksom sväller i hjärtat av glädje och tacksamhet att få vara med i livet och se sånt.

VACKERT ORD – säg ett och berätta om det!
Brahma: Får man ta två, för jag skulle vilja säga öppen hand. Jag skulle vilja leva livet med en öppen hand och våga vara i det som är och sker. Att inte knyta handen även om jag blir arg eller rädd. En öppen hand kan man också räcka till nån.
Björn: Närhet. Att vara nära någon inte bara fysiskt utan också energimässigt. Närhet till djur och till själva livet.

KUNSKAP – säg något om det!
Björn: När vi tillåter visdomen att leva genom oss. För mycket intellektuell kunskap kan stänga av flödet från hjärtats intuitiva kunskap.
Brahma: Nu hamnar jag tillbaks i skolan, i tävlandet om att vara bäst. Men visdom! När man får till sig den kan man lyfta berg, då vidgas synen. Björn läser jättemycket krångliga böcker, men sen förenklar och förklarar han det för mig och då blir det visdom. När jag förstår saker är det mycket lättare att vara öppen.
Björn: Kunskap kan bli verktyg som livet kan använda sig av för att vara kreativt. Som när jag byggde kajaken – först läste jag och skaffade mig kunskap, sen byggde jag den i ett kreativt flöde.
Brahma: Matematiken är bra för den lär oss ett logiskt tänkande som vi kan använda i många sammanhang.

”Kunskap kan bli verktyg som livet kan använda sig av för att vara
kreativt”

MÄNNISKOSYN – hur är din?
Brahma: Jag har den bilden av att längst inne är människor goda, men vi har fått olika strategier för hur vi ska hantera livet. Jag tycker om att försöka se bakom fasaden. Och som jag sa, att vi alla är lika mycket värda i det vi gör och är.
Björn: Vi är alla delar av en mänsklighet och i grunden är vi alla lika, men vi programmeras av omgivningen när vi är små och det sätter sig i det undermedvetna. Det är svårt att mötas med alla våra olika värderingar, men det går att programmera om. I meditation går man ner i samma djupa tillstånd som när man var bebis. Vi kan där skriva över det inlärda programmet med kärleksbudskapet; vi hör alla samman med varandra och naturen. Då försvinner motsättningarna.

VÄRDEGRUND – välj tre ord!
Björn: Det finns tre ord som gäller i alla relationer – Respekt, Tillit och Gemensamma mål. Det är som ett fundament. Tar man bort ett av de här tre, så faller alltihop.
Brahma: Kärlek, jag tänker ofta att jag är kärlek. Tillit är också bra. Jag vill ha enkelhet med också. Att inte komplicera varken hur man bor eller hur man är i relationer. Det ska vara enkelt att vara i det som är just nu. Om det finns Kärlek och Tillit så blir det Enkelt.

HOMOFOBI – vad tänker du om det?
Björn: Jaha? Alltså om man har problem med gaypar tex?
Brahma: Jag vet inte riktigt vad ordet betyder? Vaddå rädsla? För homosexuella?! Jag förstår inte sånt där, men det är väl för att jag har den här värdegrunden att vi alla är lika.
Björn: I yogan jobbar vi ju med balans. Vi är både den manliga och kvinnliga sidan. Homfobi – det är ju tragiskt att se. Det är så destruktivt och obegripligt!

VILSENHET – hur känns det?
Brahma: Vid skilsmässan. Innan vi skildes hade jag en bild av att jag står på ett berg och vet att jag måste hoppa, men jag har inte hoppat än. Men så säger jag till mina vänner, att nu har jag hoppat, men jag vet inte hur det är att landa. Vad ska det bli nu?
Sen måste jag hitta min väg i livet, vem är jag och vad står jag för, våga vara i känslan att jag har ingen aning. Då hade jag landat och såg mitt värde.
Björn: Jag minns när jag började utbilda mig till lärare, men inte trivdes utan tvärslutade. Då uppstod den här vilsenheten. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra. Men det var också en enorm befrielse. Jag insåg att jag kunde göra precis vad jag ville med mitt liv. På den tiden gick man ju barfota med tandborsten i bakfickan och tog ganska lätt på livet.

VAD VILL DU GE?
Brahma: Sprida kärlek och glädje och det tycker jag att jag är bra på. Kunna lyssna med total närvaro. Yogan, det verktyget vill jag ge vidare för det har ju gett mig så mycket. Det är så många som behöver det.
Björn: Det jag vill ge är den här kontakten med stillheten, att lyssna till den, känna kontakten, den som man känner i sin ensamhet, i naturen, i kärleken. Få till det här med att stanna upp, se det fantastiska i livet och hur det uttrycker sig. Tillåta sig att bli hänförd och leva sin passion.
Björn: Jag är tom.
Brahma: Nej, inget mer.

Karin Berg Klawing &
Annika Edin